lördag 30 juni 2012

resan dit

Från början var det meningen att vi alla skulle åka biltåg ner, men efter att en av familjerna hade hoppat detta och bokat flyg istället och vi övriga började titta på alternativen så visade det snart att både tid och ekonomi tråkigt nog tjänade på att flyga ner och hyra bil på plats.

Flyg
Det föll sig först naturligt att välja ett flyg som landade på flygplatsen i Montpellier, men även här visade det sig att det fanns billigare alternativ längre bort och till slut blev det KLM via Amsterdam till Marseille och sedan hyrbil därifrån till huset, en sträcka på ca 18 mil som avverkas på ca 1,5 timme i fransk motorvägsfart.Hyra bil
Via flygplatsens egen hemsida gick det att ta reda på vilka biluthyrningsfirmor som fanns på plats och om det sedan är en internationell kedja så går det ofta att göra bokningen via det egna landets bokningssystem så att man får allt på svenska, men tänk också på att det finns många firmor som är stora i Frankrike, men små i Sverige och tvärtom.
Till slut hade jag valt ut Budget som det billigaste för mig kända alternativet men av någon anledning fick jag för mig att kolla öppettiderna och de hade naturligtvis inte helgöppet, så då försökte jag mig på en lokal fransk firma, men dessa hade de något speciella villkoret att bilen skulle lämnas tillbaka otankad - och om man då inte vill ge bort bränsle till en fransk biluthyrningsfirma så skulle man vara tvungen att att inte tanka för mycket vilket i ett skräckscenario skulle leda till att man stod med tom tank 3 km från flygplatsen en timme innan planet ska gå...
Det fick till slut bli Avis och jag gjorde en ganska grundlig bokning i mitt tycke där vi tydligt specade varje barns ålder och vilka tillbehör och vilken typ av bil vi ville ha - desto mera överraskad blev jag när vi kom fram och ingenting var klart. Bokningen fanns i systemet helt visst, men ingen bil var utvald och vilka bilbarnstolar vi ville ha fick vi välja genom att följa med in bakom receptionen. Allt detta dessutom efter en och en halv timmes väntan i glaskabinen på parkeringen som utgjorde kontoret. Avis -you have to try harder! Till slut kom vi därifrån i en mindre bil än vi hade beställt - en automatväxlad diesel(vi hade beställt en manuell bensindriven) , men mellanskillnaden kunde användas till att betala helförsäkringen som starkt rekommenderas och som tecknas på det lokala kontoret.

Att hitta
Att hitta i Frankrike är nog som i Sverige - om man är utlänning. Vi hade tyvärr förlitat oss helt på att vår svenska GPS från TomTom skulle funka i Frankrike, men det gjorde den tyvärr inte och utan den blev det rejält jobbigt att försöka ta sig fram. Någon form av backup bör nog finnas med, kanske allra helst en papperskarta i rätt skala. Vi kom ganska långt med Googles navigeringsapp i telefonen, men när batteriet tog slut i mobilen så blev det jobbigt. Dessutom kräver det att man är uppkopplad hela tiden, vilket blir dyrt om man inte har ett internationellt surfpaket.
Under veckan som följde använde vi oss mycket av en androidapp som heter Locus och som använder sig av sk fria kartor, men den kräver internet för att kunna räkna ut nya vägangivelser ( vilket iofs kan fås på varje McDonalds, men de låg sällan vid vägen tyvärr...) så om de bara var ToR man ville göra så gick det oftast bra, men blev svårare om man ville göra en avstickare på vägen hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar