söndag 1 juli 2012

veckan

Eftersom det var så fantastiskt väder så struntade vi oftast i sightseeingen och la oss på stranden istället: men ungefär såhär såg vår vecka ut:


Söndag: Stannade kvar i huset och Poolen, handlade och kollade in omgivningen. Intermarche i Jacou ca 10 min bilväg från huset var ett franskt Ica maxi som tillgodosåg våra behov. I samma köpcentra fanns också ett Netto, ett apotek, en byggmarknad, ett intersport, en hämtpizza och flera uttagsautomater samt en lokal friluftsbutik i stil med naturkompaniet som bl a förde det svenska märket Klättermusen..
I Assas, på cykelavstånd från huset fanns ett bageri där man kunde köpa baguetter från 6.30 på morgonen, samt en liten närbutik vi tyvärr aldrig besökte.

Måndag: Carnon-Plage, ca 30 min från huset. Montpelier-borna åker i huvudsak till Palavas-les-flots för att bada, men för lite mer avskildhet rekommenderas Carnon-plage som ligger några kilometer österut på samma kuststräcka.

Byggnaderna närmast stranden består av två- och tre-våningsvillor vilket skapar en familjär känsla i området, och från stranden har man byggt pirar i sprängsten ut mot havet för att skapa ett lugnare vatten.

Tisdag: L'espiguette, ca en timma från huset. L'Espiguette är en riktig strand helt utan bebyggelse som sträcker sig ca en mil från Grau du Roi österut. Kommer du med bil får du betala 5 euro i parkeringsavgift, men det är det helt klart värt.
Espiguette
Kom bara ihåg att ta med dig din kylväska för här finns bara en eller två snackbarer på hela milen. Men gå inte för långt - ju längre österut du tar dig desto mer naket och gay blir det...

Onsdag: Frontignan, drygt en timma från huset. Den här dagen letade vi oss västerut längs kusten, men efter att ha fastnat i trafiken i centrala Sete så vände vi kosan österut igen och körde till stranden i Frontignan.

Vi valde den västra och mer familjevänliga delen av stranden med flera u-formade laguner och efteråt kunde vi ta en fika och en glass på ett närbeläget kafe i den här ganska sömniga och lugna staden.

Torsdag: Palavas-les-flots, ca 30 min från huset. Den här stranden skilde sig inte så mycket från stranden i Carnon, men staden bredvid stranden består av höga fem- och sexvåningshus, vilket förtar den mysiga känslan och det närbelägna centrumet består av olika turistfällor och glassbarer som gör att man mest vill därifrån.

Jag kan dock tänka mig att det är eller har varit ett rätt mysigt kvällsnöje för montpelierborna att åka ut och promenera längs stranden och kanalen och äta eller fika i någon av kafeerna eller restaurangerna.

Fredag: Återvände vi till L'Espiguette allihopa. Tyvärr blåste det ganska hårt, men det gjorde å andra sidan vågorna roliga att leka i.

Stränderna består i huvudsak av sand och ibland har man lagt ut sprängstenspirar för att skapa lugnare och mer barnvänliga områden. På många stränder finns solstolar att hyra tillsammans med parasoll, men billigast är naturligtvis att ta med sitt eget som kostar mellan 6-10 euro i en välsorterad affär eller strandbutik. Blir man glass- eller kaffesugen kan man oftast finna ro för detta i någon närbelägen kiosk eller bar, men väntar man lite så kommer det ofta ambulerande försäljare med vagnar som säljer just sådant.
personligen gillar jag inte att ligga still så några ordentliga spadar och hinkar förgyller tiden på stranden tillsammans med barnen och inhandlas billigast på det lokala Intermarchet och inte i anslutning till stranden. även snorklingsutrustning finns att köpa på många ställen om man inte har sin egen, men då vill man ha klippor för att finna djurliv eller i allafall sprängstenspirar. Många fina snäckor, ibland med skygga eremitkräftor, kunde vi hitta i hålor mellan stenarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar